Våra vanligaste frågor & svar

Våra kära kunder har massor av frågor och vi svarar gärna. Ibland kommer samma fråga från flera håll, så om du undrar något eller bara är nyfiken på knäckebröd, så kanske du hittar svar här: 

Är knäckebröd svenskt?
Knäckebröd har bakats av Wasa i Sverige sedan 1919 och säljs idag i över 40 länder världen över. Knäckebrödet har rötter som går ända tillbaka till medeltiden då det bakades i Sverige och Finland för att ta vara på grödor under de långa och kalla vintrarna. Så - Ja.

Varifrån kommer namnet Wasabröd?
Wasabröd är en kombination av de två orden Wasa och bröd. "Bröd", eftersom det är ett bröd, och Wasa efter Sveriges kung Gustav Vasa. Just "Wasa" valdes för att skapa ett varumärke som alla svenskar kan känna igen.

Hur länge håller sig knäckebröd?
Wasas knäckebröd håller sig i ca 10 månader vid normal förvaring. På alla våra förpackningar finns ett bäst före-datum tydligt angivet.

Var bakas knäckebrödet?
Wasa har två bagerier; ett i Filipstad och ett i Celle i Tyskland.

Vad gör Wasa för att eliminera förekomsten av allergener?

Nötter
Nötter ingår inte i några av våra knäckebröd, och varken nötter eller spår av nötter finns vid tillverkningen av brödet. Om andra Wasa-produkter innehåller nötter eller spår av nötter så står detta tydligt på förpackningen.

Mjölk
Ett flertal av Wasas produkter inom Restaurang & Storhushåll kan innehålla spår av mjölk. På de produkterna som innehåller mjölk anges detta klart och tydligt på förpackningen.

Gluten
En del av proteinet i vete, råg, havre och korn innehåller gluten. Råg innehåller mindre gluten än vete, men de flesta av våra knäckebröd innehåller gluten. För glutenintoleranta kan vi erbjuda särskilda produkter som Wasa Gluten och Laktosfritt som varken innehåller gluten eller laktos.

Hur säkerställer Wasa kvaliteten på sina råvaror och produkter?
Efter många års erfarenhet och forskning har Wasa utvecklat en egen unik mjölstandard. Denna standard gäller både det färdiga mjölet och odlingen av det sädesslag ur vilket mjölet mals. Enligt Wasas miljöplan får "innehållet i biologiska/kemiska ämnen (t.ex. bekämpningsmedel, aflatoxiner och tungmetaller) i råvaror som Wasas använder i sina produkter får inte […] överskrida 75 % av godkända EU-nivåer". Kvaliteten på våra råvaror säkerställs genom noggranna kvalitetskontroller och höga krav på våra leverantörer. Wasa bedömer och övervakar risker i enlighet med HACCP (se Livsmedelsverkets hemsida: www.slv.se). Vi är certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 och BRC.

Vilka är de viktigaste näringsämnena i råg?
Fullkornsmjöl av råg innehåller massor av kolhydrater och har dessutom gott om fiber och låg fetthalt.

Vad är malt?
Malt används som smak- och färgtillsats i vissa av Wasas produkter. Malt görs av korn som fått gro.

Vad är surdeg?
Surdeg har använts vid brödbak i flera tusen år. Surdegen förhöjer smaken på brödet.

Vad är kostfiber?
Fiber är kolhydrater som kroppen kan bryta ner helt eller delvis. De suger upp vätska och sväller vilket gör att vi känner oss mätta och ökar tarmarnas effektivitet. Fullkornsmjöl innehåller massor av fiber.

Vad är fullkornsmjöl?
Fullkornsmjöl är mjöl gjort av hela kornet, grodd och skal. Ingredienserna kommer från hela kärnan, dvs. frövita, kli och grodd. Fullkornsingredienser finns i många olika former; mjöl, hela kärnor, krossade kärnor, flingor m.m. Andelen fullkorn som anges på Wasa-produkternas förpackningar utgår ifrån hur stor andel spannmål produkten innehåller. "100 % fullkorn" betyder att alla spannmålsingredienser i produkten är hela korn.

Vilka kryddor används i Wasas knäckebröd?
I knäckebröden används klassiska kryddor som kummin, anis, fänkål, koriander och kanel. Även sesamfrön och vallmofrön används för att höja smaken i vissa produkter. För mer information, se innehållsförteckningen på förpackningen.

Vilka produkter innehåller socker?
Alla produkter innehåller socker eftersom socker förekommer naturligt i råg (ca 5 %).  I vissa produkter har socker tillsatts. För mer information, se innehållsförteckningen på förpackningen.

Hur många kalorier innehåller en knäckebrödsskiva?
Mellan 30 och 60 kcal. För mer information, se innehållsförteckningen på förpackningen.

Hur många kalorier innehåller Wasa Sandwich och hur ska den förvaras?
Wasa Sandwich innehåller mellan 480 och 500 kcal per 100 g. Smörgåsen innehåller inga konserveringsmedel och bör helst förvaras torrt och mörkt.